Ah, 2023! Velkommen skal du være! Jo lenger bort vi kommer oss fra året 2020, jo mer normale hverdager får vi. Det er imidlertid enkelte trender og vaner som ble etablert i corona-årene som vi begynner å innse at er kommet for å bli. 

Håndhilser du og klemmer like mange som du gjorde før 12. mars 2020? Går du inn og ut av matbutikken uten å benytte deg av håndspriten de har tilgjengelig i inngangen? Er du på kontoret like ofte som du var tidligere?

Hybridkontoret er blitt en forventet fleksibilitet på de fleste arbeidsplasser. Likevel er det et stort ønske fra mange arbeidsgivere å ha de ansatte fysisk på kontoret. 

Mer fokus, økt effektivitet og en hverdag som endelig «går rundt». Dette er noen av argumentene fra den gruppen som fremmer hjemmekontor. Utvannet kultur, mindre kontroll, mindre samhandling og kommunikasjon samt dalende tilknytning / lojalitet til arbeidsplassen. Argumentene for arbeidsgivere som ønsker folk tilbake på kontoret. 

Hvis man vil beholde tilfredse ansatte og tiltrekke seg nye attraktive medarbeidere, kan man ikke tvinge gjennom en 100 % kontorbasert modell om det ikke er ytterst nødvendig med fysisk oppmøte. 

Så hva skal man gjøre?

Det finnes mange «tips og triks» som gjør det mer attraktivt for arbeidstakere å komme back-to-the-office og arbeidsplassen, men det vil variere stort fra bedrift til bedrift hva som er viktig og rett for nettopp dem og deres ansatte. 

Et tjeneste som har «vokst ut i fra intet», og som er blitt svært populært blant større bedrifter (nå i første omgang), er Back-to-the-office kampanjer. Dette er interne kampanjer og aktiviteter skreddersydd for den enkelte bedrift, dens utfordringer, muligheter og ansatte, med mål om å gjøre det mest mulig attraktivt å komme tilbake til kontoret. 

Kjenner du igjen disse utfordringene? Vi tar gjerne en drøs over en kaffe om du har spørsmål ☕️  👥